Feeds RSS

Saturday, October 16, 2010

.....

Hai
Hari ni saya xtau mimpi ape tetiba nak menulis semula. sunyi mungkin..??

Sab, saya rindu kamu… =(
Sekarang masing2 akan busy nak siapkan projectla, kuiz la, assingnment n presentation..n paling penting preparation final exam yang xlame lagi 2..

All the best semua~

Monday, April 26, 2010

menu for today....




ncah...nyma2...ak mau tnjukkn kamu menuku pd arini..hehehe
simple but delicious u...hehhe

sume ni ak msk sndri auw....opss yg masAk asam tu..kak su la yg msk...
ak msak sayur bayam..
eleh..nmpk senang eh..mgla..tp ok la for beginner cam ak nih..

actly before nk masak bayam..kite kene cuci bersih2 tau...rendam ngn air garamm..bru boleh masak..my mum pesan..sambil basuh bayam...kene selawat dulu..and cuci bersih
and hasilnye tadi...sayur bayam ak..tidak berpasir lgsg mcm kat kedai...lunyai pn x kn...cah..ko ptt rase auw...hehehehe

holidays for 3months

Hye blog….

Lame xtulis blog…erm..tula ble ade mud bru la leh tulis… kalu xda mud nak tulis…mcm mane nk dpt idea tuk tulis…and sy ni pon bkn jenis ske menulis … lagipn sy pemegang prinsip I.S.A.(ikut suka aku…)..so up to me la..ble2 pn nk tulis blog..hehehe

Buat pengetahuan semua…skarang sy sedang bercuti yer…for 3 months..yuhhoooo… bye2 buku2… tp sy cuti yg tgl hny 2month…cz for 1month yg lalu..telah bermcm2 menda sy wt…wow cuti yg pdt kan….

Nak tau ape yang sy dh buat?? Ok2…sbr ye…sy akan kongsi dgn u all sume ok…

11-13th April 27, 2010- kem faci di Kalumpang,hulu Selangor
14-21th April 27, 2010- jadi committee IDC(interschool debate)
And the latest… stast 27th April 27, 2010- bekerja di kedai Ayamas….- xpasal je kene inject typod…

U all nak tau…before kite kerja di kedai makan kite perlu inject pemakanan.. typod name die…utk elakkn kepialu..kepialu ni sejenis penyakit..di mana ianya boleh dipindahkn melalui makanan…kadangkala…seseorg itu mungkin hanya pembawa penyakit kepialu…(tidak menghidap kepialu pon).. namun ia tetap boleh berjangkit kepada orang lain melalui pemakanan…

Itula sedikit sebanyak kenapa suntikan pemakanan amat diperlukan kepada sesiapa yang ingin bekerja di kedai makan… ados…xpasal je sy kene inject,,,tp typod yg sy ambil ni thn slame 3thn…so after 3years.. I would never mtk keje di kedai makan lagi..huhuhu…

Saturday, April 17, 2010

CC-----> Cerita Cuti

Dear Cik Ir (Insinyur) Sabrina,
Cik Ustazah Aisyah disini..muahahaha..banyak kot nak cerita ke kamu..dekat rumah xade siapa nak layan main2 dengan saya tau.. =(



CC SATU

cik kenit piko: atam, nak main game kat komputer atam boleh?

cik ketot ecah: boleh, tapi bagi pegang pipi lembut fiq dulu..

cik kenit piko: alah..bagi main game dulu..


cik ketot ecah: oh ok. xnak bagi pegang xpe. xheran pon.. pipi atam pon lembut jugak..(sambil picit2 pipi sendiri)

cik kenit piko: haa mane ade..kalo ade benda2 macam ni mane ade lembut..(sambil picit pipi saya)


cik ketot ecah: sabo jela..(-_-")
CC DUA



cik ketot ecah: Fiq ni kan, asyik ikut kitorang je pi jalan2 tinggalkan mama dan baba fiq..fiq xkesian ke??

cik kenit piko:
ala, xpe...(diam seketika)...atam, dulu atam cakap nak carikan baba dan mama baru untuk fiq kan..bile??

cik ketot ecah:
ha??kahkahkah

alkisah bermula apabila kami sekeluarga selalu sangat menyakat cik kenit ini dengan mengatakan dia adalah anak pungut jumpa tepi longkang la..tepi jalan la..dan etc..(ini sakat turun temurun ni..sangat kejam!!)
xsangka sangat apabila janji mengarut kononnya saya akan mencari baba dan mamanya yang sebenar yang dibuat lama dulu dia boleh ingat dan tuntut semula..aiseh!!

selepas kejadian ini, saya selalu amek jalan selamat. contohnya apabila cik kenit mahukan apa2 dari saya, saya selalu kata; ok, gaji keluar nanti baru beli ye..(padahal entah bile gaji saya nak masuk pon tara tau!!)

moral of the story: janji palsu jangan sesekali dibuat terhadap kanak2. sangat xbaik. kang dia tuntut xpasal2 kang.


CC TIGA


akibat terikut2 perangai cik sabrina dan xtahu nak menyakat siapa lagi di rumah, maka terjadilah kes dibawah....

ecah: wowww!! (sambil pandang kak aja dan angkat2 kening berulang kali)

kak aja: hey! nak kena belasah ape??

ecah: hahahah (apakah dosaku..???)


kesimpulan: sab, ni sume salah kamu!!!!!! dushhh..hahah

Friday, April 2, 2010

Hey Ya aka Haiyaa!!

mode : senyap sehingga menggigit kuku
lagu : Junjin [Hey Ya]
^^blog, ampun lame tak jenguk!!^^ *wink2*

Assalamualaikum..

Wahai korang berdua yang sedang bahagia dekat rumah
dengan dah siap angkut semua barang2
dari hostel sekali tu!
(sabrina & idasuhaila)

Korang ingat korang dah abis exam ke boleh balik sesuka hati?
Tinggal kan I sorang2!!
Eleh, korang ingat I cemburu ke ape??

Huuuu...
MEMANG I CEMBURU PON LA!!
Uwaaa, siapa nak main dengan I haa??

Emm..siap korang!
nanti korang dah balik sini, korang ada 1 hari je boleh main2 dengan I.
Pastu I pulak balik. I abis exam awal tau.
Korang main jela berdua
sambil pening2 pikirkan exam korang
yang abis lambat lagi tu,
tau..???

Adios berambus..daa~

p/s: esok I exam..doakan kami sekelas berjaya jawab dengan cemerlangnya~

Wednesday, March 10, 2010

GEMPAR!!!

Salam...


Huuu..tajuk semacam suspen je.


Pagi ni, bangun2 tido je terus p tengok pintu bilik. Check kunci ke tak. Pastu p la mandi. Then lepas mandi check lagi pintu. Tengah2 basuh baju kat washing area, dengar bunyi orang bukak pintu, p check lagi. Kak ida rupanya. Aishhh..lemas rase asyik check pintu je. Semacam trauma dengan pintu je..Apsal ni???


Alkisah semalam 090310 pada jam 3.00pm di bilik, kak ida (lena dibuai mimpi), saya serta kak ja sedang asyik melayan kerja masing2 sambil telinga disumbatkan dengan ear phone. Tiba2 saya terdengar orang buka pintu. Saya pon apalagi, jengukkan la kepala nk tengok siapa.


Aik?? Macam pelik je?? Siapa tu? Tiba2 masuk bilik orang tanpa salam ketuk dulu ke apa terus p bilik air sedangkan dia nampak da kepala saya yang tengah mnjenguk dia. Terus saya lari kunci pintu bilik semula dan terus p dekat kak ja..


Saya yang separuh gelabah dan separuh pelik cakap: ”kak, kak..cepat tengok siapa tu yang masuk bilik kita ni. Macam pelik je. Masuk2 terus p bilik air then terus flush. Cepat2 kak, tegur la die.”


Mula2 kak ja pon macam suspen juga tengok saya macam tu. tapi kami sama2 keluar dari compartment jugak. Yang peliknya, ‘perempuan’ tu sedang berjalan menghala ke bilik hadapan pulak. (bilik kami ni bersambung dan bertembung dengan bilik hadapan melalui bilik air. Mean, dua bilk share bilik air yang sama)


Kak ja: sis, awak nak pergi mana tu? Cari siapa?


’Perempuan’ itu jalan pula ke arah kami. Berblouse biru cair bunga2, berseluar, bertudung kecil biru gelap ala2 tudung pengawas sekolah siap berjahit tengah, ber’handbag’, berkumis, berbadan tegap, berlipstik, juga bercincin dua. Kami sama2 pandang je dia tunggu jawapan dia. Kami masih berbaik sangka terhadap dia.


Mendengarkan die menjawap ’MIN’ dengan suara kasar dan bercakap secara perlahan2 supaya kami tak cam membuatkan saya dan kak ja sama2 berpandangan. Dalam hati masing2 nak lari masuk compartmen kami menutup aurat. Gila! suara lelaki! Rupa2nya tetamu tak diundang kami itu adalah ’Encik Saudari’ (nama ’manja’ buat lelaki berpakaian wanita)..Cis!! (habis aurat kami!!! Arghhh!!!)


Kak ja: bukan2. tak ada nama MIN dalam bilik ni. Awak salah bilik. Keluar sekarang! (marah)


Kami sama2 macam naik angin tapi buat2 cool. Dia terus ke pintu bilik dan cuba bukak pintu yang dah saya kunci semula tadi selepas dia masuk. Tapi...

Herk..??nape die tak reti bukak??da banyak kali dia pusing kunci tu…


Saya: pusing dua kali kunci tu. (geram)

(Adus..saya ni pon macam bengap p ajar dia bukak kunci pintu tu buat ape! Nnt senang la pulak dia buat hal lagi.)


Selepas da berjaya bukak pintu, dia tunjuk dekat nombor bilik kami yang ada tertampal dekat pintu bilik sambil sarung sandal dia. (dalam hati, takut pulak kami kot2 dia hafal dan berdendam)


Kak ja: tak de, tak de.. awak salah bilik!! (marah)


Saya: lain kali masuk bilik orang lain bagi la salam dulu!! Ketuk dulu!! Ini tak, main masuk je!! (tengking)


Pergh..kami sama2 memang dah naik angin betul! Selamba betul dia!!

Selepas Encik Saudari tu dah blah, kami sama2 tercengang. Then jerit, Lelaki???

Kami lari p jenguk kat tingkap mana Encik Saudari tadi p. nampak dia pecut naik motor. Apalagi, kami terus call mahalah ofis dan buat aduan.


Alhamdulillah Encik Saudari tu tak sempat buat apa2. Kami nak berbaik sangka terhadap dia memang da tak boleh da. Da la masuk bilik orang lain tanpa salam dan ketuk pintu. Pastu, da nampak tuan bilik, boleh pulak dia terus je masuk bilik p bilik air. Tak ke pelik?? Kot iya pon, tanya la tuan bilik kononnya kawan dia yang bernama ’MIN’ tu ade ke tak..then bolah pulak main pergi je bilik hadapan dan jenguk2, walhal masuk ikut pintu bilik kami. Dengan suara dia yang luar biasa tu..itu boleh lagi la kot nak kata sakit tekak ke kan.


Emm.. agak2 kalau encik saudari tersebut macam comel macam jaejoong dbsk or heechul suju ke ape kan, tentu kami da layan baik2 da. Tanya dia elok2 cari siapa, siap tanya dia lagi nk curi barang apa. Jamu makanan sedap2 siap tambah persembahan tarian sorry sorry suju lagi. hahahah. tapi encik saudari yang masuk bilik kami tu bolehla dikatakan b**** banyak (eh apa ni??) dan perlu pergi kelas latihan lakonan. Tak pandai betul berlakon! Adoi!!


Huuu..itulah. nak jadi cerita kan. Kebetulan pulak hari tu kami terlupa nak kunci pintu. Tup2 ada pengajaran Allah nak bagi. Tapi alhamdulillah saya ni alert dengan bunyi pintu. So, berhati2 lah ye kawan2 sekalian. Selalu2 lah kunci pintu bilik tu. Kalau budak2 bilik hadapan tak suka kunci pintu, korang tolong lah kunci kan pintu dorang tu. Tak pe susah sikit, asalkan kita semua selamat dan berwaspada.


petang tadi kami dapat tahu lagi Encik saudari dijumpai di blok lain. Ada yang terserempak. aii, saya memang dah geram betul da dengan dia. rasa nak belasah! (eceh, cakap besar!) doalah keselamatan untuk kita semua ye..

Semoga Allah menjauhkan kita semua dari perkara2 kejahatan tersebut. amiin~


Saturday, March 6, 2010

Pengorbanan Seorang Ibu

Masa usia setahun , ibu suapkan makanan dan memandikan kita. Cara kita ucapkan terima kasih kepadanya hanyalah
dengan menangis sepanjang malam.

Saat usia 2 tahun, ibu mengajar kita bermain. Kita ucapkan terima kasih dengan

lari sambil tertawa terkekeh-kekeh apabila dipanggil.

Ketika usia 3 tahun, ibu menyediakan makanan dengan penuh

kasih sayang.Kita ucapkan terima kasih dengan menumpahkan makanan.

Masuk usia 4-5 tahun, ibu belikan pensil warna dan pakaian. Kita
ucapkan terima kasih dengan menconteng dinding dan bergolek atas lantai
kotor.
Saat usia 6 tahun, ibu memimpin tangan kita ke Tadika.Kita ucapkan terima kasih dengan menjerit," Tak mahu!Tak mahu !".
Ketika usia 7 tahun, ibu belikan sebiji bola, kita ucapkan terima kasih dengan memecahkan cermin rumah jiran.

Setelah usia 8-9 tahun, ibu menghantar kita ke sekolah, kita ucapkan terima kasih dengan ponteng sekolah.
Di usia 10-11 tahun, ibu menghabiskan masa sehari suntuk dengan kita,
kita ucapkan terima kasih dengan tidak bertegur sapa dan asyik bermain
dengan kawan.

Menjelang
usia 13 tahun,
ibu suruh pakai pakaian menutup aurat, kita ucapkan
terima kasih dengan memberitahu bahawa pakaian itu ketinggalan zaman.
Ketika menjangkau 18 tahun, ibu menangis
apabila tahu kita di terima
masuk universiti , kita ucapkan terima kasih dengan bersuka ria bersama
kawan-kawan.
Menjelang usia 20 tahun, ibu bertanya apakah kita ada teman istimewa, kita katakan,...." itu bukan urusan ibu

Setelah usia 25 tahun, ibu bersusah payah menanggung perbelanjaan
perkawinan kita, ibu menangis dan memberitahu bahawa dia sangat
sayangkan kita, tanda kita ucapkan terima kasih dengan pindah jauh
darinya.
Ketika usia 30 tahun, ibu menelefon memberi nasihat mengenai penjagaan
bayi, kita dengan megah berkata,... " itu dulu , sekarang zaman moden ".

Ketika usia meningkat 40 tahun, ibu menelefon mengingatkan tentang
kenduri di kampung, kita berkata, " kami sibuk...tak ada masa nak datang ".

Menjelang usia 50 tahun, ibu jatuh sakit dan meminta kita menjaganya.
kita bercerita tentang kesibukan dan kisah-kisah ibu bapa yang menjadi
beban bagi anak-anak.

Dan kemudian suatu hari...kita mendapat berita ibu meninggal, khabar
itu mengejutkan.... dalam linangan air mata, segala perbuatan terhadap
ibu muncul dalam ingatan satu persatu....

Saat di taman kanak-kanak, ibu menghantar hingga masuk ke dalam
kelas,ibu perlu menunggu di sebelah sana. Aku tak peduli sebanyak
manapun pekerjaannya di rumah, aku tak perduli hujan, panas atau rasa
bosannya ketika menunggu. Aku senang ibu menungguku sampai lonceng
berbunyi.
Setelahbesar,
aku sering meninggalkannya bermain dengan teman-teman dan
berseronok.Tak pernah aku menemani ibu ketika sakit, ketika ibu
memerlukan pertolongan aku tak pernah ada. Masuk alam remaja, aku sering merasa malu berjalan bersama ibu.

Pakaian dan dandannyaku anggap kuno dan tak serasi dengan penampilanku. Bahkan
sering kali aku sengaja mendahuluinya berjalan satu dua meter di
depannya agar orang tak menyangka aku bersamanya... malu!..
Padahal ibu yang menjagaku sejak kecil, tak pernah memikirkan
penampilannya, tak pernah membeli pakaian baru , apalagi perhiasan baru
untuknya tapi ibu gunakan untuk membelikanku pakaian yang bagus-bagus
agar aku kelihatan cantik.

Ibu mengangkat tubuhku ketika aku jatuh,
membasuh luka di kaki dan mendekapku erat-erat saat aku menangis.
Mulai masuk di Intitut pengajiaan tinggi, aku makin jauh dengannya. Aku
pintar dan cerdas sering kali menganggap ibu orang bodoh dan tak
mengerti apa-apa. Ibu yang ku anggap bodoh, tak berwawasan , tak mengerti apa-apa, dan
bukan orang berpendidikan, doa di setiap sujudnya, pengorbanan dan
cintanya tak pernah terhenti sedetikpun untuk anak-anaknya.

Semua kenangan itu muncul satu persatu di fikiranku. Dalam linangan air
mata yang sudah terlambat, terus mengalir kedukaan dan penyesalan.

Dan anda sekarang yang masih mempunyai ibu disamping jangan menjadi
seperti aku....seperti ku dulu, memilih untuk memberikan perhatian
padanya nanti,tapi sudah terlambat.Benar bahawa kasih Ibu kepada
anaknya tak terbatas.....pengorbanan ibu jika dihitung takkan terbalas
oleh seorang anak..

~moga cerita ini dpt kita hayati dan jdkn panduan utk kte lbh menghargai ibu dan ayah kite... hargai dan syangilah mereka selagi mereka masih ada...ibu yg sorg..mampu utk mnjaga anak 10 org..namu anak yg 10..blom mmpu mnjaga ibu yg 1...
semoga kite akan mnyayangi ibu dan ayh kite selagi mereka msih ada...dan mnjaga mereka di hari tua..dan dapat berada disisi mereka ketika kite diperlukn... Amin..

sabar...


salam....
sabar separuh drpd iman...senang kn utk kite ungkapkan phrase tu...tp sejauh mane kite mmpu tuk praktikkn ia....
bg sy, org yg boleh sbr ketika hadapi musibah....org yg mmpu menahan mrh...mereka adalah org yg sgt2 kuat....

sy sgt cpt mlenting n cpt mengamuk....bile mrh tu mcm2 la pkataan kluar kn....
tp artu sy sgt tertarik apabila my mum ckp....kt dunia ni apalh sgt....mslh pn kck je...tp tu pn kite xboleh sbr...cube pikir kt akhirat nnti....dgn mtahari ats pale.....menunggu mase utk dihitung semua amalan kite lagi memerlukn kesbrn yg tinggi...

kite ni kalu hdup xpk akhirat....sume mende yg menyakitkn hati kite akn jd nk mrh....tp ble pk akhirat....kte jd kuat...sbb kte akn pk...ni cume sikit,,,akhirat lg dhsyat...
mcm tu juga kalu kte ditimpa mslh...then kte bgantung pd Allah, mtk pertolongnNya,iAllah sume pn akan bjln lancar sbb kte tahu...semua tu dugaan dr Allah...n Allah xakn bg sesuatu dugaan kt hambaNya itu kalu kite xmmpu nk hadapi...n kte yakin...ada hikmah disebalik semua yg berlaku...cume mb kte xnmpk atau lmbt nmpk...

sy plg ske phrase "Kdg2 Allah hilangkan matahari...kemudian Allah dtgkn hujan lbt...berserta guruh....namun rupa2nya..Allah sediakn pelangi yg cantik untuk Kite.."..mcm tula kite....kdg2 kite merintih apabila ditimba musibah...kite hmpir pts ase..namun kite xsdr...ade kegembiraan dan kebahagiaan yg dinanti disebalik kesedihan dan kebuntuan yg kite hadapi...Sesungguhnya..kite akan lebih tenang apabila kite bergantung pada Allah,mengadu pdNya..dan meminta pertolonganNya...

jd skg, sy dh dpt slh satu cara utk menahan mrh....^-^
and alhmdulillah...bersyukurnya sy dilahirkan sbg Muslim...semoga hidup dan matiku di dlm Islam...

Thursday, March 4, 2010

errr...???

Mode: layan perasaan

Disebabkan Sabrina and kak ida (roommates) masing2 tak ade kat bilik, maka terjadilah keadaan begini terhadap saya. Makan dah tak ingat, assignment berlambak buat2 dah siap, study pon buat2 macam dah tahu semua, bilik dan baju2 kotor pon konon2 dah selesai bersih semua sekali. Huuu.. sadis sekali keadaan saya. Di harapkan mereka2 tu sedarlah ape yang dah mereka lakukan terhadap saya sekarang..

Mari layan lagu ~

Open Your Eyes

http://www.youtube.com/watch?v=hcbUFsR8eP8

video


Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah

^^thanx diah

Sunday, February 28, 2010

Baling batu ke atas, kena muka sendiri! adoi!!

apa punye tajuk daaa…???)

Sedang anda bercerita dengan kawan2 tentang masalah sosial remaja sekarang, pernah anda fikirkan masalah tersebut berlaku sendiri dalam keluarga atau lebih tepat lagi adik beradik anda?? Pernah??

Ye, itu yang berlaku terhadap saya sekarang. Rasa nak menangis kuat2. Tak pernah saya sangka, sebab saya RASA saya tahu adik2 saya. Saya RASA saya kenal mereka. Dan disebabkan saya hanya RASA, dan tidak secara confirm, maka berlakulah perkara ini (sadis sekali!). Tapi inilah yang dah berlaku. Dan dalam perkara ini, kami tak boleh nak salahkan siapa2 lagi dan sesuai dengan kata pepatah, bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi (tapi saya cuba tepuk sebelah tangan berbunyi je..??). Emm, apa yang dapat saya kata, inilah ujian buat kami. (alhamdulillah, ada chance masuk syurga ni kalo di tangani dengan penuh sabar..yayy!!).

Tidak ada suatu musibah pun yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah; dan barangsiapa yang beriman kepada Allah niscaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.

(At-Taghaabun ; 11)

Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji?

(Al-Ankabuut ; 2)

Tiba2 saya macam terfikir, sedangkan ada mereka2 di luar sana yang ditimpa ujian yang lebih berat daripada kami….apalah sangat nak dibandingkan ujian Allah buat kami ini.

(155) Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. (156) (iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata ” Innalillahi wa inna ilaihi raaji’uun ( sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nyalah kami kembali)

(Al-Baqarah ; 155-156)

Lepas saya dapat tahu tentang perkara ni, jenuh otak saya fikir macam mana nak handle perkara ni..” nak sms dia je ke eh?? Pastu nak tulis apa?? Ke call je terus?? Tapi nak cakap macam mana?? ” Haishh..apa punya kakaklah saya ni kan. Tapi saya ni memang tak pandai dan gagal dalam bab2 menyatakan dan menunjukkan yang saya sayang dekat adik2. Bukan dekat adik2 je, dekat siapa2 pon. Walaupon yang sebenarnya, saya memang betul2 sayangkan mereka. Huhuh.

Ok, kembali ke tajuk utama! Pastu, macam2 lah teori saya fikir nak gunakan. Habis semua apa yang saya belajar pasal psikologi semester lepas, saya fikir nak apply dalam kes ni. Saya rasa, inilah masa yang sesuai untuk saya aplikasikan apa yang saya belajar ke dalam kehidupan saya sekarang, sebelum betul2 melangkahkan kaki ke sekolah (untuk mengajar ye, bukan masuk tingkatan satu ke apa). Haha, dah jadi macam kajian kes la pulak kan. (@_@)

Bagi saya, apa2 benda yang berlaku kalau ada kaitan dengan keluarga, kita pasti akan terasa pedih sangat2 kan (eh, ke perasaan saya je yang ter’over’??). Apa2 pon, saya mesti positif dan rasional. Ingat!! Dan saya masih sedang berfikir macam mana pendekatan yang sesuai untuk saya berbincang dan menasihati adik2 kesayangan saya..?? I’ll do my very best!!

Buat adik2ku tersayang,

Aku mencintaimu

seperti bunga mencintai titah tuhannya

Tak pernah lelah

menebar mekar aroma bahagia

Tak pernah lelah

meneduhkan gelisah nyala

Aku mencintaimu

seperti matahari mencintai titah tuhannya

Tak pernah lelah

membagi cerah cahaya

Tak pernah lelah

menghangatkan jiwa

(Edited from Ketika Cinta Bertasbih 2)

p/s: adik, jangan begini. jalan kita masih panjang..

Macam mane cah boleh terpedaya dengan sab??

Dear blog,

Saya minta maaf banyak2 dekat kamu kalau2 satu ketika nanti saya macam lama lupa ziarah dan mnulis sesuatu kepada kamu ye blog. Ini bukan salah saya. Ini semua salah sab sebab dia yang memperdaya saya supaya melahirkan kamu. Saya ni kan kamu, bukannya pandai melahirkan kata2 melalui tulisan. Apa yang saya mahu sampaikan, saya memang akan menggunakan medium percakapan, bukan penulisan. Saya lagi sekali nk kata maaf dekat kamu. Bukan salah saya, salah sab!

Blog,

Kamu nak tahu macam mana saya boleh terpedaya dengan kata2 sab? Dia memberi banyak janji2 manis kepada saya iaitu salah satunya dengan menggunakan kamu sebagai tempat untuk menceritakan apa sahaja termasuk luahan hati saya. Tapi saya bukannya pandai bab2 menzahirkan rasa2 yang ada dalam hati saya ni. Kamu faham saya kan blog??

Alahai http:// sabcah.blogspot.com,

Sab yang bagi idea untuk nama kamu ni. Kamu suka tak? Saya rasa ok la jugak. Kamu tahu blog, sab kata kat post dia sebelum ni, saya hanya suka baca dan tulis sesuatu yang dapat beri sesuatu yang baru kepada saya. Memang pon! Tapi ayat sab itu semacam bagus la kan?? Konon nak kata saya ni tak layan la bab2 perasaan dan sempoi2 camtu? Siapa kata?? Saya layan tau bab2 camtu, Cuma dalam hati jela. Hahahah. Sab lain. Dia suka menzahirkan sayang dia tapi dia kata rasa pelik kalau orang lain zahirkan sayang kat dia..aihh??

Bucuk2 kami berdua,

Word2 yang kononya di eja secara ‘kononnya comel’ adalah sangat tidak saya gemari (kecuali mesej dari sab la, kalau tak, mauhnya dia tak mesej saya lagi! hahah). Tapi sab suka. Berbeza juga kan kami? Tapi tak pe, perbezaan itu menarik. Dan kerana perbezaan2 itulah kami saling melengkapi. Contohnya, sab dapat biasiswa jpa manakala saya tidak. Jadi disebabkan perbezaan itu, sab pon belanja saya selalu. Ini contoh jela. Jarang2 sekali berlaku! Kahkah

Encik or cik blog,

Harap2 di antara kita bertiga akan sentiasa bersama. Itu doa dan harapan saya. Jangan ada salah sangka, buruk sangka, dengki, benci dan pelbagai perkara negatif berlaku antara kita. Aminn.

Maulidur Rasul 2010 sab and cah

emm..barangan yang bernilai rm100 boleh didapati dengan rm1…betol ker???

nak dijadikn cerita….cah bace cosmo…then jumpe iklan pameran halal kt msjd Negara…

nak diikutkn kami tak la berminat sangat mule2 tu..,tp tibe2 ternampk iklan beg yg mengandungi barangan yg bernilai rm100 yang boleh didapati rm1 je..dan hanya 1000 beg sahaje…memang sape cepat die dapat la..…ape lagi…bersungguh2 la kami….plan punye plan..kena pegi awal…kul8.30 mesti bertolak la…

Namun..alih2 pd pagi hari yang dinanti…2,2 pon nyenyak tido..tambah lak hujan…bangun2 dh 8.30…”weh…dah lambat…….”

…dengan terpantas yg kami b0leh…mandi dan bersiap..ala-ala marathon la…tp kami siapton…kul9 gak kmi nek bas….

Sampai msjd jamek dalam 10lbh..tapi takde la lambat sangat…kalau nak banding dengan janji melayu….kul10…11lbh baru dtg…

Nak pegi msjd tu dahla kene mnyeberang lalu terowong ade air bertakung…eeee..geli kot..yakkksssss..kalau nak lintas memang kerete laju2 kot..mahu mati katak…. Takot kami…

Alkisah nak dijdikan cerita…dah sampai tu kami berlari pecut ooo…sampai berpeluh2…dengan sab nye pki blouse..basah abis belakang..mane tak nye..macam exercise peluh menitik2...kite hnya merancang..Dia yang tentukn segalanye…hu3…

makkk aaiii…ramai gile2 orang beratur nak amik beg(ramai jugak pembaca cocmo ni ek???)…kami tanpa berpututs ase..beratur jela..dengan panas..’peluh rejak ‘…

tibe2…ade announcement kate..beg hanya tuk 100org je lagi…pastu sambung kul3…weh….ktorg ni bukan yg ke100 lbh…mahu yg ke 200lbh kot…sah2 memang tak dpt…xde maknenye nak tunggu kul3…

aduh..memang nasib si labu labi btol la…

xpon nasib pak pandir…pasrah jelah….kami p0n balik and pegi msjid jamek…beli tu beli ni…abis rm50lbh…


hahahah..ni bkn barangan rm100 dpt dengan rm1..ni abs rm100 tgl rm1…

Kisah kami memangg sesuai dengan…

pepatah Arab yg diajar cah kpd sab“saya mahu…awk pn mahu..namun Allah buat ape yg Dia mahu”…

@_@Dah ade blog tau...^_^


Org buat blog..kite pn sibuk nk wat…eh..bkn sbb org wat blog yg membuatkan kmi wat blog auw…

Blog ni kn tmpt luah prasaan…so kmi pon nk la gak luah prasaan…akhrnye..tercipta lah blog cah n sab…gabungn tenaga 2 shbt..iaitu sabrina and aisyah.


Sab ni teringin nak ade blog…nk luah sdh…share prasaan gmbira…tp…xreti wat blog…amik je enginnering tp bab2 IT hampes….cah pulak reti wat tp mls nk mengarang…tmbh stakat prasaan..and xde mnfaat..cah ni ske catatan yg berilmu…almaklumlah..bakal pendidik….

Tp ke2-2 kami xreti cantikkn blog..mcm org len nye blog..mnarik sngt kn…jd kmi pn cntct la ema…shbt baik kmi kat uk…bkl teacher auw.…tuk decorate blog kami…heheh…nmpknye bkn blog ber2…gabungan 3 tenage…

Kmi ini insan biase..SILA BERI TUNJUK AJAR!!